FAQ

F: Hyr du bara drönaren?
S: Nej, det är bara en flygfotoservice. Det kommer med en pilot och kameraoperatör. Alternativt bara 1 person som sköter båda jobben.

F: Kan man flyga en drönare om det regnar?
S: Nej

F: Hur påverkar vinden drönaren?
S: Vind över 8m/s gör att det är svårt att få riktigt stabila bilder.

F: Vilken drönare använder du?
S: Jag använder en DJI S900 för film och fotoupdrag. Sen har jag en mindre megacopter Y6 compact som är mindre och smidigare också för foto och filmuppdrag.

F: Hur länge kan du flyga på ett batteri till drönaren?
S: Jag har en flygtid på c:a 8-16 minuter beroende på batteri jag använder och drönare. Sen har jag 6 uppsättning accar. Att byta en acc tar c:a 1-2 minuter.

F: Vad kostar en bra fotodrönare?
S: En DJI S900 med bra utrustning så får du räkna med runt 40000kr.

F: Är det säkert att flyga ovanför folk?
S: Säkerheten går alltid först! Jag flyger aldrig direkt ovanför folk. Om någonting mot förmodan skulle hända drönaren så har jag en ansvarsförsäkring som täcker kostnader för upp till 7500000 kr.

F: Är drönarflygning säkert generellt?
S: Jag har en checklista man går igenom innan så man ser att allt är ok, och allt sitter som det ska. Sen kan det alltid hända oförutsedda saker som att en motor går sönder eller någonting sånt. Men oftast går det bra att landa ändå. Det är därför jag aldrig flyger direkt ovanför folk eller när det blåser eller regnar.

F: Kan man flyga inomhus?
S: I tillräckligt stora utrymmen, ja.

F: Vad är topphastigheten?
S: Runt 60-70 km/h.

F: Hur långt ifrån kan man flyga med drönaren?
S: Piloten måste alltid kunna se orienteringen på drönaren, så därför flyger man oftast inte längre bort än runt 300-400 meter ungefär. Fast den teoretiska räckvidden på drönaren är över 2 km.

F: Kan vi använda vår egen kamera?
S: Ja, jag kan flyga med dom mesta små kameror som finns, det krävs bara lite förberedelser. Med Panasonic DHLR kameror så kan jag styra dom flesta funktioner direkt från radion (rec, on/off, focus, avtryckare för bild). Men med dom andra kamerorna så har jag inte den möjligheten.

F: Kan man se vad det är man fotar/filmar?
S: Ja, bilden överförs från drönaren till en bildskärm på marken via en 5.8MHz sändare/mottagare. Så jag ser i realtid exakt vad kameran ser.

F: Vilken är den största kameran du kan flyga med?
S: Större DHLR kameror typ Panasonic gh4, Canon EOS mm.

F: Kan man styra kameran från marken?
S: Ja, jag kan styra kameran i alla riktningar. Jag kan vrida kameran till höger och vänster samt tilta kameran upp och ner samt vinkla kameran snett till höger och vänster.

F: Kan man se live vad som händer på en TV skärm vid t.ex ett stort evenemang?
S: Ja

F: Vad händer om drönaren crashar eller går sönder?
S: Förhoppningsvis så händer det aldrig. Om det skulle hända så gör jag om jobbet utan extra kostnad, med min andra drönare.

F: Vart håller Helicam Stockholm till?
S: Jag utgår från Stockholm, men kan ta mig över hela landet.